ISKIASSMERTER

 
Er betegnelsen der ofte bruges, når der opleves smerter fra lænden og ned på bagsiden af balde,lår og underben. Til tider kan smerterne lokalisere sig helt ned i foden. Iskias nerven er kroppens største nerve og har mange forgreninger ned igennem benet. Årsagen til smerter menes at være tryk på nerven, hvor den udspringer helt inde i rygsøjlen, dvs. et tryk fra diskusskiven eller dele af diskuskernen ( Prolaps ) og i nogle tilfælde ændrede pladsforhold knoglerne imellem. Symptomerne kan sagtens være tilstede uden en påvist skade på diskusskiven og det menes at Iskiasnerven kan påvirkes af stramt muskelvæv og bindevæv også.

Smerterne kan intensiveres af kraftig hoste, anstrengelse eller belastning. Der kan være nedsat kraft og manglende reflekser i benet og i flere tilfælde også ændret følesans ( sensibilitet )

Behandling af Iskias smerter varierer i stor grad. Nogle har stor gavn af en rygbandage, der kan stabilisere og varme lænden.

Billede

Anbefalede produkter

Årsager til iskiassmerter

Oftest vil årsagen til iskiassmerter være et tryk på eller stræk af den del af iskiasnerven, der befinder sig i rygsøjlen. Det betyder med andre ord, at det er et tryk, der stammer fra diskusskiven eller dele af diskuskernen (prolaps). I nogle tilfælde kan iskiassmerter også skyldes ændrede pladsforhold mellem knoglerne og betændelsestilstande. Iskiassmerter kan sagtens være til stede uden en påvist skade på diskusskiven, da Iskiasnerven også påvirkes af fx stramt muskel- og bindevæv.

Når det kommer til behandling af iskiassmerter, findes der mange variationer, og det er ofte forskelligt, hvilken behandling personer med iskiassmerter reagerer bedst på. I langt de fleste tilfælde kan ingen behandling stå alene, og vi har her samlet fire veje til behandling af iskiassmerter, som du forhåbentlig kan drage nytte af.

 

4 gode veje til behandling af iskiassmerter

Det primære formål med behandling af iskiassmerter er naturligvis af gøre dig fri fra dem, og det gør man ved at skabe mere plads til iskiasnerven, så den ikke længere er under pres. Træning og adfærdsændring er den bærende indsats i enhver behandling af iskiassmerter, da iskiassmerter ofte opstår, når man ikke bruger sin krop hensigtsmæssigt. Her er fire gode veje til at blive fri fra iskiassmerter:

  • Strækning og træning: En af de bedste behandlingsmetoder for iskiassmerter er at strække og træne de muskler, der er involveret i iskiasnerven. Du kan fokusere på strækkeøvelser, der hjælper med at løsne op for de stramme muskler i benene, hofterne og lænden, samt træning af styrke og fleksibilitet i de områder.
     
  • Kiropraktik eller fysioterapi: Det er generelt en rigtig god idé at blive set af en professionel i forbindelse med iskiassmerter. De kan hjælpe dig med at opdage, hvad der har udløst iskiassmerterne og dermed skræddersy et trænings- og behandlingsprogram, der retter sig specifikt mod dine problematikker.
     
  • Smertestillende midler: Særligt i starten kan iskiassmerterne være overvældende, og derfor kan du drage stor nytte af at bruge smertestillende midler. Det kan være alt fra varmepuder, der kan hjælpe blodgennemstrømningen og lindre smerten, til normalt smertestillende Panodil.
     
  • Forebyggelse er alfa og omega: Mange vil opleve, at iskiassmerter kan gå i sig selv igen, hvis der er tale om en mere simpel overbelastning eller en lette beskadigelse af diskusskiven. Her er det fortsat vigtigt, at du tager dine forholdsregler for at undgå, at smerterne forværres eller kommer tilbage. Her er det vigtigt at være opmærksom på at træne og træne korrekt, da fx en forkert løbeteknik kan gøre ondt værre.

Vi anbefaler dig altid at søge hjælp fra professionelle, så du er sikker på, at du får den mest effektive behandlingsmetode til dine iskiassmerter.