Severs Syndrom
(Apophysitis calcanei))

Severs syndrom er en smertefuld tilstand, som rammer børn i 9-14 års alderen. Tilstanden opstår i forbindelse med fodens vækst, hvor vækstskiven i hælbenet kan blive irriteret og forårsage smerter i hælområdet. Smerterne opstår når hælen stresses/overbelastes, ifm. at knoglen er under vækst/forandring. Børn med højt aktivitetsniveau har større risiko for tilstanden.

Du kan tjekke dit barn for Severs Syndrom, ved at observere om barnet har tendens til at gå på forfoden/tæer, efter aktiviteter hvor løb og hop er involveret. Dernæst kan du trykke på hver sin side af hælen, ude fra hælen og ind mod svangen. Stopper smerten er det fordi, du er forbi hælbenets vækstzone, hvorfra smerterne opstår. 

Går Severs Syndrom over igen?

Det gode ved Severs Syndrom er at det vil gå over af sig selv igen og er en ufarlig tilstand. Varigheden er smerterne er varierende og kan faktisk forsvinde og komme igen i løbet af vækstfasen. 

Det gælder derfor om, at smertelindre og hjælpe barnet med at kunne bibeholde dets normale hverdag og fritidsinteresser. 

Billede

1. Albuestrop

For at aflaste trækket på fæstningen af albueknoglen, har mange stor effekt, af at bruge en albuestrop. Albuestroppen trykker ind på området, før albueleddet, hvilket gør at vævet trykkes ind mod underarmen, hvilket gør, at trækket minimeres markant på hæftningen. 

2. Håndledsbandage

Når håndleddet bevæges, påvirker det væv, sener og muskulatur fra håndled op i underarmen og til fæstningen på albueknoglen. Derfor vil mange opleve en smertelindring, og der vil være mindre stres på vævet op til fæstningen ved albueknoglen. Den største effekt vil opnås ved en fiksering af håndleddet, men en ting er det teoretiske, noget andet er det praktiske. Uanset hvad vil en begrænsning i bevægelsen under aktivitet gøre en forskel. 

3. Kompression

Ved at have kompression omkring albueleddet opnår mange en smertelindrende effekt, og i tilfælde af ødem (hævelse) omkring albueleddet, vil dette også aftage hurtigere. Kompressionen øger cirkulationen af lymfevæsken, og minimere vibrationerne i området - som man kender fra kompressionsstrømper til løb. 

Smertelindring og kuldeterapi