ROTATOR CUFF

Rotator cuff, kendt som skuldermanchetten, består af fire hovedmuskler – supraspinatus, infraspinatus, teres minor og subscapularis – og deres sener. Disse komponenter er afgørende for at stabilisere skulderleddet og muliggøre en bred vifte af bevægelser, herunder løft og rotation af armen.

Skader på rotator cuffen kan opstå, når en eller flere af disse sener rives over, hvilket kan kræve kirurgisk reparation, hvor senerne sættes fast på skulderledhovedet igen.

Skaderne kan være aldersbetingede eller resultatet af overbelastning. Yderligere kan de opstå ved direkte fald, tungt løft, eller et uventet træk i armen, fx en kastebevægelse i ketsjersport. Rotator cuff-skader rammer oftest personer mellem 50 og 70 år, og er sjældne hos personer under 40 år.

Symptomerne på en rotator cuff-skade inkluderer smerter og nedsat kraft i skulderen. Smerterne opstår typisk hurtigt og kan stråle langs armen og i nogle tilfælde helt ned til fingerspidsen.

Disse smerter er mest udtalte ved løft af armen på den skadede side, og kan også forekomme om natten, hvis man ligger på den påvirkede skulder. Disse symptomer skyldes ofte inflammation og det mekaniske stress, som skaden påfører de involverede muskler og sener i skuldermanchetten.

 

Billede

Anbefalede produkter

Behandling

Den bedste løsning er operation eftersom senerne ikke kan hele sig selv. Hvis der ikke ønskes operation, kan træning og blokader dæmpe smerterne. Styrken i skulder og arm bliver dog aldrig det samme.

Efter operationen kan kølebehandling og armslynge hjælpe på smerterne. Du kan forvente at være tilbage til normalstand efter 1 år.
Armslyngen skal låses og bæres døgnet rundt i 6 uger og kan også hjælpe med aflastning inden operation.

 

Produkter