Jeg har ondt i albuen – Hvad gør jeg?

Årsagen til smerter i albueleddet kan være mange:
Smerter i albuen kan være en tilskadekomst efter et fald og et evt. medfølgende knoglebrud. I de fleste tilfælde skyldes ondt i albuen dog overbelastning i muskelvævet omkring albueleddet:

Tennisalbue:

Ved tennisalbue vil der forekomme smerter på ydersiden af albuen (lateral epikondyl). 
Det er en betændelsestilstand i senehæftet på ydersiden af albuen, som ofte opstår efter akut eller længere tids overbelastning.
Der vil være trygømhed på knoglen ved ydersiden af albuen. Du vil have moderate smerter i underarmen, når du bruger hånden eller løfter ting i strakt arm, fx en liter mælk.

Golfalbue:

Ved golfalbue vil der forekomme smerter på indersiden af albuen (medial epikondyl).
Det er en betændelsestilstand i senehæftet. Tilstanden fremtræder mindre end tennisalbue og smerterne vil være lokaliseret til indersiden af albuen, som ofte opstår efter overbelastning, langvarigt tryk eller en irritation på bagsiden af albuen. Der vil være trygømhed på knoglen ved bagsiden af albuen (olecranon bursit). Der vil være moderate smerter, når du bruger hånden. Der kan forekomme lokal rødme, hævelse og smerte, som er konstante.

Musearm:

Ved en ”musearm” forekommer alle de symptomer, der kan opstå i forbindelse med gentagende bevægelser i muskler, ledbånd, sener og nerver i armen som følge af en PC-mus og computerarbejde. Det er ikke nogen egentlig diagnose, men en tilstand, som omfatter mange forskellige diagnoser/tilstande. Så en musearm kan vise sig som en tennis- eller golfalbue.

Nervepåvirkning:

Ved nervepåvirkning vil der være tryk/afklemning på de nerver, som ligger omkring albuen.
Radialisnerven giver udstrålende smerte på oversiden/ydersiden af underarmen og i albuen.
Ulnarisnerven giver ”elektriske stød”, udstrålende smerter langs indersiden af underarmen og i albuen.
Medianusnerven giver udstråling på undersiden af armen og i hånden.

Behandling af albueskader:

Ved ovebelastningskade i albuen skal den aflastes og have ro. Derudover bør du træne muskulaturen gradvis op. Som smertebehandling eller i genoptræningen kan der med fordel benyttes nogle af vores bandager og kinesiotape som smertebehandling - og på den måde komme hurtigere i mål med behandlingen/træningen. I genoptræningen anbefaler vi desuden nogle af vores træningsrekvisitter som fx håndvægte elastikker mm.
Kontakt din læge eller lokale fysioterapeut for mere specifik behandling og øvelser.