Jeg har ondt i albuen – Hvad gør jeg?

Årsagen til smerter i albueleddet kan være mange. Smerter i albuen kan være en tilskadekomst efter et fald og et evt. medfølgende knoglebrud. I de fleste tilfælde skyldes ondt i albuen dog overbelastning i muskelvævet omkring albueleddet

Ved ovebelastningskade i albuen skal den aflastes og have ro. Derudover bør du træne muskulaturen gradvis op. Som smertebehandling eller i genoptræningen kan der med fordel benyttes nogle af vores bandager og kinesiotape som smertebehandling - og på den måde komme hurtigere i mål med behandlingen/træningen. I genoptræningen anbefaler vi desuden nogle af vores træningsrekvisitter som fx håndvægte elastikker mm.
Kontakt din læge eller lokale fysioterapeut for mere specifik behandling og øvelser. 

Nervepåvirkning:

Ved nervepåvirkning vil der være tryk/afklemning på de nerver, som ligger omkring albuen.

  • Radialisnerven giver udstrålende smerte på oversiden/ydersiden af underarmen og i albuen.
  • Ulnarisnerven giver ”elektriske stød”, udstrålende smerter langs indersiden af underarmen og i albuen.
  • Medianusnerven giver udstråling på undersiden af armen og i hånden.

Golfalbue

Golfalbue er en skade som følge af en overbelastning, hvilket giver en irritation på indersiden af albuen. Skaden opstår ved gentagende bevægelser/belastninger enten i forbindelse med sport, fritidsaktiviteter eller arbejde.

Ved golfalbue vil der forekomme smerter på indersiden af albuen (medial epikondyl).
Det er en betændelsestilstand i senehæftet. Tilstanden fremtræder mindre end tennisalbue og smerterne vil være lokaliseret til indersiden af albuen, som ofte opstår efter overbelastning, langvarigt tryk eller en irritation på bagsiden af albuen. Der vil være trykømhed på knoglen ved bagsiden af albuen (olecranon bursit). Der vil være moderate smerter, når du bruger hånden. Der kan forekomme lokal rødme, hævelse og smerte, som er konstante. 

Det anbefales at undgå aktiviteter og belastninger, som giver smerter. Men selve aflastningen gør løbende kombineres med øvelser. 

Nogle har gavn af kuldeterapi, andre af kinesio tapening og mange af bandager. 

Musearm

Ved en ”musearm” forekommer alle de symptomer, der kan opstå i forbindelse med gentagende bevægelser i muskler, ledbånd, sener og nerver i armen som følge af en PC-mus og computerarbejde. Det er ikke nogen egentlig diagnose, men en tilstand, som omfatter mange forskellige diagnoser/tilstande. Så en musearm kan vise sig som en tennis- eller golfalbue.

Tennisalbue

Ved tennisalbue vil der forekomme smerter på ydersiden af albuen (lateral epikondyl). 
Det er en betændelsestilstand i senehæftet på ydersiden af albuen, som ofte opstår efter akut eller længere tids overbelastning. Der kan opstå små bristninger i bindevævet,  Der vil være trykømhed på knoglen ved ydersiden af albuen. Du vil have moderate smerter i underarmen, som kan trække både op mod skulderen eller ned mod hånden. Smerten forstærkes oftest når håndleddet belastes, som når der løftes ting i strakt arm. 

På trods af navnet er det kun et fåtal, af de som får en tennisalbue, som faktisk spiller tennis. Ofte ses lidelsen hos personer, der udfører gentagne ensformige bevægelser i deres erhverv. Derfor rammer det mange håndværkere, da det lige så godt kan være en skruetrækker, en kost, skovl eller lignende, frem for en tennisketcher. 
Mange har også fået denne lidelse, efter de er begyndt at spille padel, som i de senere år har vundet meget frem i Norden. 

Det er vigtigt at aflaste de områder, eller i hvert fald nedsætte belastningen, som påvirker senen, som er:

  • håndled
  • albue
  • fingre/hånd
  • underarm

Nogle mærker smertelindring i albueleddet ved kuldeterapi. Vi erfarer, at den største lindring/virkning sker ved at stabilisere håndleddet samt at ændre trækket fra senen på senehæftning på albuen.