LØBERKNÆ

Løberknæ, også kendt som iliotibial band syndrom (ITBS), er en tilstand der ofte refereres til, når patienten eller idrætsudøveren oplever smerte på ydersiden af knæet.

Disse symptomer udløses ofte ved gentagne belastninger såsom løb, gang og cykling. Det iliotibiale bånd, et tykt senevæv, der løber langs ydersiden af lår og knæ, bliver irriteret eller inflammeret, hvilket kan medføre disse smerter.

Det diskuteres, om smerterne primært stammer fra iliotibiale bånd selv eller fra slimsækken, der er placeret mellem dette bånd og lårbensknoglen på ydersiden af knæet. Fodens position og funktion menes også at have stor indflydelse på knæets biomekanik, og fodens alignment og bevægelsesmønstre undersøges derfor ofte af behandleren.

Smerterne associeret med løberknæ kan blive så intense, at de gør det umuligt at fortsætte med aktiviteter som løb eller cykling. Dette skyldes typisk de inflammatoriske processer og det mekaniske stress, der opbygges i og omkring iliotibiale båndet under gentagne aktiviteter.

Billede

Anbefalede produkter

Når skaden er sket


Når det hos en behandler er blevet konstateret, at du har fået løberknæ, er det vigtigt at stoppe med den aktivitet, der udløser smerterne - hyppigst ved løb eller cykling. Man kan starte op med isometrisk træning (statiske øvelser) samt evt. behandling hos en fysioterapeut. Når smerten er reduceret, kan man begynde med genoptræning af styrke og stabilitet i såvel bækken, core og ryg.

Genoptræning med f.eks. foam roller, træningselastik og balancebræt, kan suppleres med indlæg, en knæstrop og/eller kinesiotape.