Spillernes tape er ikke bare til pynt

Fra i dag og weekenden ud er det danske herre-håndboldlandshold travlt beskæftiget med kampe i Super Cup i Tyskland. Kampene mod værtsnationen samt Spanien og Sverige skal vise, hvor langt holdet er i forberedelserne frem mod EM i Serbien i januar.

Fra i dag og weekenden ud er det danske herre-håndboldlandshold travlt beskæftiget med kampe i Super Cup i Tyskland. Kampene mod værtsnationen samt Spanien og Sverige skal vise, hvor langt holdet er i forberedelserne frem mod EM i Serbien i januar.

Mange tillskuere og tv-seere vil måske undre sig over, at nogle af spillerne bærer en slags tape i klare farver på armen, knæet, læggen eller andre steder på kroppen. Der er hverken tale om en ny modedille eller at stjernerne har fået sår eller blå mærker, som der skal plaster på. Det drejer sig om en teknik kaldet Kinesiotaping, som hjælper spillere med småskavanker, ”trælår” eller overbelastningsskader.

- Jesper Nøddesbo døjede ved seneste VM med sine akillessener. Men Kinesiotape havde en markant effekt – han sagde, det nærmest var som at få nye akillessener, fortæller landsholdets fysioteraput Peter Poulsen.

Også det unge stortalent Nikolaj Markussen fra Atletico Madrid har oplevet gode resultater med Kinesiotape, og det samme har veteranen Kasper Nielsen, som blandt andet har benyttet det mod skulderproblemer.

Det er firmaet SportsPharma i Vejle, der forsyner landsholdet med Kinesiotape og andre sportsplejemidler. Virksomheden leverer også i stort omfang Kinesiotape til landets fysioterapeuter og til sygehusvæsnet, hvor det blandt andet anvendes til at fjerne hævelser efter operationer.

Fysioterapeut Kristian Seest fra SportsPharma forklarer, hvordan et tilsyneladende banalt plaster kan have så stor effekt: - Kinesiotape ”krøller” og løter huden mikroskopisk, og det giver plads til bedre cirkulation, således at affaldsstoffer og lettere betændelsestilstande ”skylles væk”. Det betyder, at ømhed, ubehag eller smerter kan mindskes markant eller helt fjernes. Der er ikke noget hokuspokus ved det. Kinesiotape er blot en katalysator for kroppens eget rense- og reparationssystem, og effekten er vel at mærke næsten øjeblikkelig, siger Kristian Seest.

Han understreger, at der skal fagfolk til at lægge Kinesiotape korrekt på. Det gælder dog ikke den såkaldte Pre-Cut serie med færdigskårne stykker Kinesiotape til brug på specifikke områder på kroppen. Kinesiotape kan sidde på kroppen i op til en uge med fuld effekt og kan tåle vand og andre ydre påvirkninger. - Kinesiotape er et af de mange gode værktøjer, som lige kan give spillerne nogle ekstra og måske afgørende procent på banen, slutter Peter Poulsen.