ARTROSE I KNÆ

Navnet ”artrose” er latin og er det moderne og korrekte navn for slidgigt, som er den mest almindelige ledsygdom i Danmark. Betegnelsen ”slidgigt” er egentlig misvisende, da artrose ofte opstår af mange andre årsager end ”slid” fx overvægt, sportsskader eller genetiske faktorer. I Danmark lider ca. 1 mio. danskere af symptomer på artrose. Ledsygdommen er den mest almindelige årsag til funktionsnedsættelse og lavt aktivitetsniveau hos ældre mennesker, men er også almindelig hos yngre og midaldrende personer. Omkring 5% af personer i alderen 35-54 år har symptomer på artrose, og af disse har mange haft en ledskade tidligere i livet. Cirka 8 % af befolkningen i aldersgruppen 50-70 år har besvær relateret til artrose og forekomsten øges i ældre aldersgrupper.

Når sygdommen har stået på længe, finder man ofte at ledbrusken er reduceret eller ændret hos personer med symptomer på knæ- eller hofteartrose. Det er dog ikke sikkert at du har ledbrusk-forandringer, selvom du har symptomer på artrose. I dag kan man stille diagnosen uden et røntgenbillede, og man behandler artrosesymptomer uafhængigt af hvad der kan ses på røntgen. Behandlingen skal gerne ske så tidligt i forløbet som muligt for at undgå forværring

Ved artrose opstår en ubalance mellem opbygning og nedbrydning af ledbrusken, hvor de nedbrydende faktorer er størst. Brusken bliver ofte flosset og kan få sprækker og senere kan det nedbrydes i en grad, så de to knogleender glider direkte mod hinanden. Det er ikke ualmindeligt med hævelse omkring leddet og smerterne kan komme fra både knogler og bløddele (f.eks. muskler, sener, ledkapsel og ledbånd). Ledbrusken i sig selv kan ikke være smertegivende årsag.

Billede

Symptomer ved knæartrose kan være smerte ved belastning, kortvarig ledstivhed (særligt ved igangsætning), nedsat bevægelighed og manglende stabilitet omkring leddet. Artrose i knæleddet ses ofte i forbindelse med tidligere skader, overvægt, muskelsvaghed eller fejlstillinger (kalveknæ eller hjulben). Artrose er arveligt og kan forekomme efter mange års hårdt fysisk arbejde. Knase- og kliklyde kan ofte høres og føles, når knæet bøjes og strækkes, hvilket er almindeligt og ikke farligt. Symptomerne kan give besvær ved fx at gå på trapper, i ujævnt terræn, sidde på knæ/hug samt rejse sig fra siddende.

Symptomerne er ofte smerter og hævelse i forbindelse med aktivitet. Stivhed i leddet og specielt ved igangsætning. Usikkerhed og instabilitet omkring knæet. Følelse af at knæet kan give efter.
Der kan forekomme kliklyde og en knasende fornemmelse i knæet. Disse er ufarlige men kan selvfølgelige være ubehagelige at høre eller fornemme.
Aktiviteter i ujævnt terræn, trappegang samt op og ned i knæ er ofte forbundet med gener.


 

Moderat støtte 

Bandagerne i denne kategori har som udgangspunkt mindre støtte på siderne af knæet. Ofte bruges slanke skinner eller stålfjedre på begge sider af knæet. Stålfjedre er ikke så rigide som skinner, hvilket betyder, at man kan opleve en større smidighed / mobilitet.

Træning af dit knæ er det vigtigste i bestræbelserne på at komme dine symptomer til livs eller i hvert fald reducere dem. Herudover oplever flere støtte og komfort ved at bruge knæstabiliserende bandager. Dette kan være både i forbindelse med  høj aktivitet med også almindelige dagligdags gøremål.

Stor støtte / høj komfort

Disse bandager er nogle af vores mest populære af slagsen. Det er der flere gode grunde til. Ud over at have skinner af varierende styrke på siderne af knæet giver disse bandager også en rigtig god kompression omkring knæ og muskulaturen omkring knæet. Bandagerne har en høj komfort og man vænner sig meget hurtigt til at dyrke sin idræt med bandagen på.

Har du et krævende fysisk job, hvor du har behov for støtte omkring knæet, hvilket betyder at du skal bære bandagen mange timer dagligt, findes disse modeller også i et meget åndbart materiale.

Træning af knæ

Det er meget vigtigt at få trænet sit artroseknæ, og starte med en træning som passer til ens niveau. Gode øvelser kan laves med en let elastik samt på et vippebræt. Træning af læg og lår muskulatur er også vigtig i forbindelse med knæartrose. Anden træning som f.eks. svømning og cykling kan være et godt alternativ.