KORSBÅNDSSKADE

En korsbåndsskade er en alvorlig skade. Korsbåndet ( forreste såvel som bagerste ) bidrager til at stabilisere knæleddet i flere retninger faktisk. En skade på korsbåndet får altså både indirekte og direkte indflydelse på knæets stabilitet.

Kontaktsport bidrager med en stor del af de korsbåndsskader, der forekommer hvert år. Uanset om det ender med en rekonstruktion ( operation ) af korsbåndet eller skaden behandles konservativt ( uden operation ) så er genoptræning af knæet og dets muskulatur af højeste prioritet.

Behandling kan i opstartsfasen være med strøm ( FES ) funktionel el stimulation indtil hævelsen og muskelaktiviteten er genvundet.

Som nævnt er træning ultra vigtig i denne fase og som supplement til dette menes specialdesignede knæbandager at kunne beskytte knæet, når knæet skal belastes mere end almindeligt.

Billede

Moderat støtte 

Bandagerne i denne kategori har som udgangspunkt mindre støtte på siderne af knæet. Ofte bruges slanke skinner eller stålfjedre på begge sider af knæet. Stålfjedre er ikke så rigide som skinner, hvilket betyder, at man kan opleve en større smidighed / mobilitet.

Er din genoptræning gået godt og knæet er blevet stærkt og stabilt igen, men du er stadig lidt usikker i forhold til at skulle tilbage til din idræt, kunne disse bandager være et godt valg. Bandagerne har en super god pasform og komfort, hvorfor du meget hurtigt vænner dig til at at have bandagen på. 

Bandagen kan også bruges i forbindelse med et genoptræningsforløb, da knæet stabiliseres og støttes, hvorfor nogle øvelser måske kan udføres med større kvalitet. 

Stor støtte / høj komfort

Disse bandager er nogle af vores mest populære af slagsen. Det er der flere gode grunde til. Ud over at have skinner af varierende styrke på siderne af knæet giver disse bandager også en rigtig god kompression omkring knæ og muskulaturen omkring knæet. Bandagerne har en høj komfort og man vænner sig meget hurtigt til at dyrke sin idræt med bandagen på.

Bandagerne henvender sig i høj grad til de der dyrker kontaktsport, da skinnerne der støtter på siderne af knæet er afdækket, så bandagen ikke skader med- og modstandere ved kontakt. 

Har du et krævende fysisk job, hvor du har behov for støtte omkring knæet, hvilket betyder at du skal bære bandagen mange timer dagligt, findes disse modeller også i et meget åndbart materiale.

Disse bandager kan ligesom skinnerne med maksimal støtte, også bruges i forbindelse med skiferien. Bandagen sidder godt og glider ikke ned. Bandagerne er dog ikke så stærke som 4 punkts skinnerne i tilfælde af fald eller styrt.

Maksimal støtte 

Disse 4-punktsskinner  er nogle af vores mest populære skinner, som vi vil anbefale til dig, som har haft større skader på knæet, men fortsat ønsker at være aktiv. Skinnerne kan anvendes til  hverdagsaktiviteter men i høj grad også sportsgrene, der stiller store krav til knæstabilitet og med momenter af høj risiko. Fx. individuelle sportsgrene som skiløb, motorcross, speedway, surfing trekking i ujævnt terræn. Ud over at stabilisere knæet vil skinnerne have en beskyttende effekt i tilfælde af fald eller styrt.

Skinnerne henvender sig ikke til holdsport, da skinnen er lavet i aluminium og derfor kan skade dine holdkammerater eller modstandere ved sammenstød.

Skinnerne i denne kategori består af en sammenhængende konstruktion, der gør den særlig stærk mod fx vrid og udefrakommende faktorer. Skinnerne er ofte længere end øvrige bandager, hvilket givet en bedre stabilitet. Skinnerne kan låses i ekstensions- og fleksionsretning, hvis dette ønskes. Disse indstillinger bruges for at sikre knæet ikke kommet i en skadelig position. 

I forbindelse med en evt. skiferie kan skinnen lejes af dig, der vil passe ekstra godt på dit knæ.

Når skaden sker

Når skaden sker skal man forsøge hurtigst mulig at lægge en kompression omkring knæet for at begrænse hævelsen. Is kan bruges sammen med kompression, da nedkøling ofte har en positiv effekt på smerten. Det handler i virkeligheden om hurtigst mulig at komme i gang igen med lette bevægelser ( bøj og stræk af knæet ).

Genoptræning

I forbindelse med din genoptræning efter en korsbåndskade er det meget vigtig at få muskulaturen omkring knæet trænet, så de er så stærke som overhovedet mulig. Især er det vigtigt at få trænet bagsiden – altså hasemuskulaturen. Styrken er altså meget vigtig, men koordination og balance er ligeledes vigtige elementer at få på plads.

I starten kan det være svært selv at aktivere muskulaturen, hvorfor mange har stor gavn at elektrisk stimulering af muskulaturen. Dette vil hjælpe dig med hurtigere selv at kunne aktivere muskulaturen og komme videre med din genoptræning. Det vil ofte være til stor hjælp at få hjælp / guide fra en professionel – typisk en fysioterapeut.