• HVAD GØR ET VIPPEBRÆT ?

  For det første træner man alle muskler i benene, fordi de hele tiden skal arbejde for at holde balancen. Det vil sige, at man simpelthen bliver stærkere i de muskler, som ligger omkring ankler, knæ og hofter.

   

  Men det er ikke nok, at musklerne bliver stærkere. De skal også kunne arbejde sammen, så leddene er stabile. Og netop den koordination opnår man ved at træne på vippebræt ell. lign.

   

  For det tredje træner man den såkaldte proprioception. Det vil sige, at man træner at kunne reagere hurtigt på de signaler, som leddene sender. I det tilfælde hvor en løber vrikker om p.g.a. f.eks. en skæv flise i fortovet, vil ledbåndet hurtigt sende et signal op til nervesystemet om, at foden er ved at vrikke om. Derfor vil der lynhurtigt gå et signal ud til bestemte muskler, om at de skal trække sig sammen, så vriddet i leddet ikke bliver så slemt.

   

  Men hos en person, der hyppigt vrikker om, vil ledbåndene i anklen være svage. Det betyder, at ledbåndene for langsomt signalerer, at noget er galt, og forstuvningen bliver derfor værre.

  På et vippebræt kan man træne signalerne mellem ledbånd og muskler.